Daar kunnen we alleen maar “voor” zijn.

Is de VVD een partij die overal “tegen” is? Nee, natuurlijk niet. Maar helaas moeten wij constateren dat veel voorstellen van dit college van burgemeester en wethouders meer dan genoeg redenen geven om kritisch te reageren. Als zaken nou eens gewoon goed waren voorbereid en er hadden voorstellen gelegen met een solide onderbouwing, dan zouden vergaderingen een formaliteit zijn. Dan hadden we bijvoorbeeld ook geen discussie gehad over hoe lang de vergadering mag gaan duren. Gaan we vandaag voor maximaal 2, 5 Uur? 3 Uur?

De duur van de vergadering alleen al is een agendapunt geworden.

Maar goed, onlangs stond “Boslaan 63” op de agenda. Dit mooie pand, in de volksmond ook wel “Klein Soestdijk” geheten, zal worden gesloopt. Het plan is om daar 2 appartementsgebouwen met 12 appartementen te ontwikkelen. Aan de zuidkant komt dan nog een vrijstaande woning. Vanwege de massa, de hoogte en de footprint van de appartementsgebouwen, is de buurt (bijna) unaniem tegen dit plan.

In de Mooi Son en Breugel krant stond vorige week verkeerd vermeld dat wij dachten dat er geen behoefte was aan deze woonvoorziening. Natuurlijk is er een vraag naar deze appartementen en zullen deze zorgen voor beweging in de woningmarkt, maar twee appartementsgebouwen van deze grootte vinden wij niet passend in de omgeving. Een alternatief? Wat minder volume en een laag minder? Wat minder appartementen? Enkele vrijstaande woningen met 2 appartementen per woning?

Wat wél past, maar dan in een iets andere omgeving, zijn kleine, duurzame, betaalbare en energieneutrale huizen. Omdat het maar stil bleef bij de gemeente, zijn we uiteindelijk zelf maar eens de boer op gegaan en hebben we wat mensen bij elkaar gebracht. Op dit moment wordt er in ons dorp gekeken naar de mogelijkheden voor de ontwikkeling van deze moderne en comfortabele huisvesting.

Er is een woningcrisis, én er is een groep mensen die niet meer uitgaat van bezit maar van gebruik. Jong en oud. En natuurlijk zal er nog wat water door de Dommel stromen voordat er iets tastbaars kan ontstaan, maar betaalbare, duurzame en energie neutrale woningen waar het goed toeven is? Geweldig!

Kunnen we alleen maar “voor” zijn.