Wat te doen met 9 miljoen?

Er is een voorbesluit genomen over een dorpshuis in de voormalige Petrus Bandenkerk. Hiervoor wordt 9 miljoen euro uitgetrokken. De coalitie van DorpsVisie, CDA en PvdA-GroenLinks gaat op voorhand akkoord, terwijl er nog behoorlijk wat tekortkomingen aan het plan zitten.
Na 40 jaar discussie over een dorpshuis, wordt tijdens een vakantieperiode van een paar weken een besluit over een investering van 9 miljoen verwacht. Het zou toch wel zou toch nog wel even kunnen wachten, zou je denken.

Maar de eerste steen is een doel op zichzelf geworden. Hoewel: misschien wel de laatste steen…..

Maar hoe zit het met ons als inwoners? Wij, als eigenaren van het dorpshuis? Besluit de raad met een minimale meerderheid voor het uitgeven van 9 miljoen? Behoorlijk verdeeld voor een duur gemeenschappelijk huis. Hoe zit het eigenlijk met uw inspraak, waar deze coalitie zo prat op gaat? Hebt u niet. U mag er niets van vinden.
Omdat het bestemmingsplan niet wordt gewijzigd, waardoor er géén commerciële functies in mogen en de exploitatie nóg lastiger wordt, hebt u ook niet eens de mogelijkheid om bezwaar te maken. 9 Miljoen euro gaan eruit. 9 Miljoen voor een gebouw dat veel te groot is voor de bedoelde functies. 9 Miljoen in onzekere tijden en onder financieel toezicht van de provincie. Je moet het maar durven.

De VVD vindt dat we dit besluit bij ú moeten neerleggen. We zijn voor een referendum met de vragen van de strekking:

  • Geeft u de voorkeur aan een dorpshuis in het kerkgebouw, of wilt u een dorpshuis in het Vestzak?.
  • Een dorpshuis in het kerkgebouw voor 9 miljoen, of het kleinschalig renoveren en uitbreiden van het Vestzak voor minder dan de helft?
  • Te ruim en te duur, of op maat en te overzien?

We leven in financieel onzekere tijden. In een tijd van grote tekorten, bezuinigingen die er ongetwijfeld aankomen en risico’s in de zorg. Omdat we ook ons dorp op orde willen houden, moeten wij terughoudend zijn met grote uitgaven. Maar de coalitie ziet dat anders; het kan prima allemaal. Dan doen we toch gewoon de belasting omhoog?